1 min

Tags in dit artikel

, ,

De Marsverkenner Spirit was zondag enkele uren na zijn geslaagde landing op de rode planeet al hard op weg de grootste trekker van bezoekers van de webpagina’s van de NASA te worden. De Amerikaanse ruimtevaartdienst registreerde in het etmaal waarin de landing plaatshad meer dan 109 miljoen ‘hits’ op zijn homepage en aanverwante pagina’s waar de eerste foto’s van de Spirit op te zien waren. Dit aantal was binnen zeventien uur na de landing al meer dan verdubbeld, zei Brian Dunbar, de internetmanager van de NASA.

Dunbar verwacht dat het aantal bezoekers zal blijven toenemen naarmate er meer foto’s op het web worden gezet. Om de drukte aan te kunnen heeft de NASA de webpagina’s met details over de Spirit-missie op 1.300 servers verspreid over de hele wereld gezet.
De meeste hits, ongeveer 750 miljoen, trokken tot nog toe de ramp met het ruimteveer Columbia bijna een jaar geleden en de landing van de Marsverkenner Pathfinder in 1997. Zondagmiddag stond de Spirit al bijna op een derde daarvan, terwijl de missie nog negentig dagen moet duren. In het drukste etmaal van de Pathfinder-missie registreerde de NASA 47 miljoen hits.