2min

Tags in dit artikel

,

De twee Nasa-wagentjes Spirit en Opportunity zijn oorspronkelijk ontworpen om 90 dagen op mars rond te rijden om zo beelden door te sturen. Nu rijden ze maar liefst 22 maanden op mars rond.

De twee marswagentjes rijden nu al 22 maanden op mars rond, terwijl ze oorspronkelijk gemaakt zijn om 90 dagen te funcioneren. Ze zullen nog wel even meegaan, al vertonen ze wel al ouderdomsverschijnselen.
Onlangs is de mechanise arm van Opportunity defect geraakt. Er is wel nog hoop, want als ze het schoudergewricht kunnen loskrijgen in de behuizing is de arm te redden.

Verder is er ook één van de onderdelen die de Opportunity helpen besturen defect. Voorlopig rijdt hij wel nog.

De Spirit, het tweede marswagentje, is buiten de versleten rotsschrobber nog volledig intact.
Via de rotsschrobber kan Spirit een laagje van een rotsmonster krabben. Ook hier heeft hij al meer gefunctioneerd dan oorspronkelijk bedoeld was. Hij ging drie proeven doen, die er inmiddels al vijftien zijn geworden.

Via deze twee marswagentjes heeft de NASA reeds 130.000 foto’s van het marsoppervlak kunnen ontvangen. De Spirit reeds 5,5 kilomter in totaal en de Opportunity legde 6,5 kilomter af.

Via allerlei metingen zijn ze er ook in geslaagd te weten te komen dat Mars in het verleden enkele vochtige periodes heeft gekend. Er zijn mogelijk nog steeds gebieden met (ijs)water aanwezig op Mars, maar deze hebben de twee wagentjes nog niet tegengekomen. Hoe lang ze nog zullen blijven rondrijden is niet bekend.