1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Internetprovider Wanadoo overweegt Europese tak America Online over te nemen om Europees uit te breiden. Volgens Olivier Sichel, verantwoordelijk voor Wanadoo bij France telecom, kunnen we in 2004 een consolidatieslag in de Europese providermarkt verwachten. Wanadoo wil volgens hem een grotere rol op de Duitse en Engelse markt spelen, en sluit niet uit dat AOL Europa bij dat plan hoort.

Dit wordt door Sichel verteld in een radio-interview volgens de Duitse Financial Times. Om met het Duitse T-Online te concurreren wil Wanadoo graag AOL Europa overnemen, om dicht bij de grootste provider van Europa te komen. Directeur van France Telecom, Thierry Breton koopt alleen van zijn dochterbedrijf Orange aandelen terug op de markt, echter niet voor Wanadoo. Volgens hem zou dit Wanadoo een extra financiële bestedingsruimte van 1,6 miljard euro opleveren.

Analisten schatten de waarde van AOL Europa, dat break even draait, op een bedrag tussen de 1 en 2 miljard euro. AOL zou al langer in Amerika bezig zijn met een reorganisatie, ze stoten onrendabele investeringen af en probeert voor haar (toekomstige) gebruikers de internettoegang uit te breiden met een winstgevende distributie van (breedband) content.

Als we naar de halfjaarcijfers van Wanadoo bekijken die in September 2003 gepresenteerd werden kunnen we opmaken dat de provider een pro forma winst van 71 miljoen euro geboekt heeft, bij een omzet die steeg met 34 procent tot 1,23 miljard euro.