min

Tags in dit artikel

, ,

De strijd tegen spam moet gewonnen worden door technische oplossingen. Wetten zijn daarvoor niet genoeg, aldus minister Brinkhost. Dat heeft hij maandag verklaard na overleg met zijn EU-collega’s.

Filters moeten vooral de spam gaan tegenhouden. ISP’s zouden die moeten installeren op hun centrale computers. De Europese comissie moet daarom overleggen met de internetaanbieders, vindt Brinkhorst. Microsoft heeft al aangekondigd om een dam op te werpen tegen spam.

De overheid wil de spam gaan bestrijden, omdat die veel tijd en geld kosten van de e-mailende Europeanen. De spam kan ook het vertrouwen in e-commerce schaden. In december was de helft van al de e-mail spam, schat de Europese Commissie. De commissie denkt dat ongevier 4 van de 5 spamberichten van buiten het eigen land komt. Er wordt daarmee voornamelijk naar de VS gewezen.

Brinkhorst hecht veel waarde aan de strijd tegen spam. Hij wil die prioriteit gaan geven, tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU, tijdens het 2e halfjaar van 2004. Brinkhorst pakte eind vorig jaar al de treiterlijnen aan. Dat zijn computers die bellen met mensen en dan opmerkingen maken zoals: “Uw vrouw gaat vreemd’ of ‘Uw huis wordt geveild’.