1 min Applications

Trojan voor MacOS X ontdekt

Trojan voor MacOS X ontdektMacOS X-gebruikers hebben de eer om als eerste het mikpunt te zijn voor een Trojaans paardvirus dat uitdrukkelijk voor het OS geschreven is. MP3Concept speelt in op de voorliefde van multimedia en hij verbergt zich in de ID3-tag van een muziekbestand.

Intego, een beveiligingsbedrijf dat gespecialiseerd is in Mac-omgevingen, meldt dat de trojan een fout in OS X misbruikt. Daardoor presteren uitvoerbare bestanden als iets anders, zoals een MP3-bestand. Wie het bestand gewoon opent met iTunes hoort gewoon de muziek. Als het bestand geopend wordt in de Finder, zet de gebruiker een malafide code in werking.

Dit virus brengt geen schade toe, maar volgens Intego kunnen nieuwere versies wel met destructieve ladingen uitgerust zijn. Intego heeft het dan over het verwijderen van bestanden, het massaal doormailen naar andere mensen of het infecteren van andere mediabestanden. Dit betekent dus hetzelfde als wat de Windows-gebruiker nu meemaakt.

Dit is, voor zover bekend, de eerste trojan voor OS X. Apple-gebruikers hoeven nog niet bang te zijn voor gevaarlijke bestanden. Dat de trojan nu pas opduikt, kan te maken hebben met het toenemende gebruik van de iPod en iTunes Music Store.

Bron:ZDnet.nl