2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Duitse politie heeft zaterdag een mogelijke verdachte opgepakt als zijnde de verspreider en ontwerper van de Sasser-worm, aldus een woordvoerder van de Duitse politie. De verdachte heeft tegen de politie verklaard dat hij de initiële vorm van de worm heeft ontworpen, maar dat hij niet met zekerheid kan stellen dat hij ook de andere versies heeft ontworpen. De autoriteiten willen alleen niet aangeven hoe ze de verdachte gearresteerd hebben.

Na de bekentenis heeft Microsoft ook aangegeven dat het wel bijna zeker is dat de verdachte in ieder geval een versie van de worm heeft ontworpen.

Volgens de woordvoerder leefde de man, een 18-jarige student, bij zijn ouders in het Duitse plaatsje Rotenburg, maar had verder geen enkele connecties met de georganiseerde misdaad. Alle elektronische apparatuur van de verdachte (lees: zijn PC’s) zijn door de politie in beslag genomen en voor onderzoek overgebracht naar gespecialiseerde laboratoria.

Sinds het verschijnen van de worm, een goede week geleden, is er een veldslag onder de computers op het internet aangericht. Vrijwel alle Pc’s draaiend op een op NT-technologie gebaseerd besturingssysteem waren een doelwit. Het betrof vooral Windows 2000, NT-x en XP home/pro. Er word verwacht dat het potentiële gevaar van de worm afneemt, aangezien steeds meer mensen de patches en virus updates zullen downloaden en installeren, waardoor de verspreiding van de worm tot een halt geroepen wordt. Sasser richt geen schade aan de computer aan, maar is alleen uitermate irritant: de computer zal enkele minuten na het opstarten afsluiten en opnieuw opstarten.

Je kan een patch tegen de worm downloaden op Microsoft.com