Veiligheidsexperts wijzen op het gevaar van het gebruik van Internet Explorer vooraleer de officiële patches door Microsoft zijn uitgebracht om de lekken in de software te dichten. Het gebruik van Microsoft’s browser wordt dan ook voorlopig afgeraden. Een groot veiligheidslek is vorige week ontdekt in Internet Explorer. Deze gebeurtenis creëert een mooie gelegenheid voor rivaliserende browsers (zoals Mozilla en Opera) om een extra marketinginspanning te leveren, aangezien zij niet onderhevig zijn aan de huidige problemen.

De experts raden aan om een aantal functies in Internet Explorer uit te schakelen, om op die manier te voorkomen dat er persoonlijke informatie (zoals wachtwoorden en andere log-in informatie) via de browser in handen van kwaadwillenden komt. Een andere en meer effectieve mogelijkheid is het overschakelen naar een andere browser. Aanvallers hebben vorig week van de lekken gebruik gemaakt om een remote-access programma, genaamd JS.Scob.Trojan, te installeren op de computers van slachtoffers.

“Ik hoop dat Microsoft vlug patches ter beschikking zal stellen,” zegt Johannes Ullrich, hoofd van Internet Storm Center, een bedrijf dat netwerkbedreigingen in de gaten houdt. “Zolang er geen patches beschikbaar zijn, heeft de gebruiker eigenlijk twee keuzes; JavaScript uitschakelen in Internet Explorer, of overschakelen naar een andere browser.”