2min

Tags in dit artikel

, ,

Locatienet, aanbieder van geografische en mobiliteitsinformatie die via de portals locatienet.nl en routenet.nl online aangeboden wordt, kreeg in de maand augustus een recordaantal van 3,05 miljoen unieke bezoekers op haar websites. Het vorige record van 2,3 miljoen unieke bezoekers werd in augustus 2003 gerealiseerd. Op zich is de piek in augustus niet verbazend, want traditioneel zorgen de vakanties -en met name de zomervakantie- bij Locatienet altijd voor topdrukte, maar de stijging van 35 procent dit jaar is verrassend groot te noemen. De stijging is volgens Locatienet voor een deel toe te schrijven aan het toenemende gebruik van internet. Ook onder de nieuwkomers zijn de diensten van Locatienet populair. Uit recente gegevens van onderzoeksbureau Mulitiscope blijkt dat al 1 op de 3 Nederlandse internetters elke maand gebruik maakt van de diensten die Locatienet via internet aanbiedt.

Uit recent onderzoek in het kader van het Pew Internet & American Life Project in de Verenigde Staten naar het gebruik van internet, blijkt dat het merendeel van de Amerikaanse bevolking internet vooral beschouwt als praktisch hulpmiddel voor het zoeken van informatie zoals weerberichten, nieuws en sportuitslagen. Maar liefst 87 procent van de Amerikaanse internetgebruikers heeft wel eens route-informatie van internet gehaald. 56 procent van alle internetgebruikers zoekt route-informatie uitsluitend online. Op grond van deze trends verwacht Locatienet het record volgend jaar wederom te breken. "Ik denk niet dat het toenemende gebruik van navigatiesystemen in voertuigen een nadelig effect heeft op het gebruik van routeplanners op internet. Naast navigatie is de planning van de reis minstens net zo belangrijk en dat gaat nog altijd het gemakkelijkst vanachter de PC", zegt Sebastiaan Raaphorst, directeur van Locatienet.

Geheel in lijn met de stijging van het gebruik van zijn diensten op internet heeft Locatienet overigens ook zijn omzet in het afgelopen halfjaar met ongeveer 50% zien stijgen. Ook de winst nam toe. Momenteel behaalt Locatienet 90% van zijn omzet uit business-to-business activiteiten zoals het aanbieden van routeplanners en mobiliteitsdiensten op ASP-basis aan bedrijven en 10% uit de exploitatie van eigen portals. Locatienet verwacht deze resultaten gedurende de rest van 2004 te kunnen continueren.