1 min

Tags in dit artikel

, , ,

België speelt een een pioniersrol op vlak van elektronische identiteitskaart. Tegen 2009 zal iedereen ouder dan 12 een e-IK bezitten.
Tijdens een bezoek aan Brussel liet Microsoft-topman Bill Gates weten dat zijn bedrijf alvast werkt aan een versie van het populaire chatprogramma MSN waarin de e-IK kan gebruikt worden om uitsluitsel te geven over de identiteit van de gebruiker.
"Het concept is er al, we weten alleen nog niet wanneer de e-IK precies zal geïntregreerd worden," aldus Gates.

Tijdens zijn bezoek demonstreerde hij wel al een proefversie, en voegde eraan toe dat er ook wordt gedacht over andere toepassingen van de e-IK.

Bill Gates geloofd sterk in de toekomst van elektronische identiteitskaarten. Hierin ziet hij een mogelijke oplossing voor de gevaren die het internet nu bedreigen: "Denk maar aan mensen die codes van kredietkaarten willen kraken, of pedofielen die in contact willen komen met kleine kinderen."

Wanneer het gebruik van de e-IK wordt veralgemeend, kan iedereen zeker zijn van de identiteit van de personen waarmee hij op het web te maken krijgt.
Staatssecretaris Peter Vanvelthoven juicht allesins voor dit concept: "Dit is een belangrijke stap in de richting van een veiliger internet."
Eerder nog pleitte Vanvelthoven ervoor om grote chatrooms op het internet veiliger te maken door de e-IK te gebruiken als identificatiemiddel. Alle twaalfjarigen krijgen dit jaar alvast een lezer waarmee ze hun e-IK kunnen gebruiken op hun PC.