3min

Tags in dit artikel

, , , ,

Al eerder was op deze site te lezen dat internetprovider @Home een aantal van haar klanten per e-mail waarschuwde voor eventuele vervolging door stichting Brein. De betreffende personen zouden volgens Brein een grote hoeveelheid films delen en uploaden.

Brein heeft nu op haar eigen site verklaard zelf ook al sinds een paar maanden mensen te waarschuwen door middel van e-mail berichten. De stichting is daarmee in augustus vorig jaar begonnen en heeft naar eigen zeggen sindsdien al ruim 300.000 berichten verstuurd aan mensen die illegaal muziek en films uitwisselen via het internet

In het bericht wordt de ontvanger opgeroepen te stoppen met het aanbieden van auteursrechtelijk en nabuurrechtelijk beschermd materiaal. Tot nog toe waren deze berichten van voorlichtende aard.
Brein heeft echter aangekondigd vanaf deze week harder op te gaan treden tegen mensen die illegaal bestanden delen. De personen die niet gestopt zijn sinds de eerste waarschuwing krijgen van Brein een laatste waarschuwing waarin ze worden gesommeerd de inbreuk te staken om schadeclaims te voorkomen.

Volgens de stichting is er in landen waar inbreukmakers worden vervolgd een afname in het delen van illegale bestanden te zien. Daarnaast neemt in deze landen ook het besef toe dat het delen van bestanden illegaal is.

In andere Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Engeland, Denemarken en Italië zijn er inmiddels juridische acties ondernomen tegen verschillende personen. Brein wil binnenkort ook acties gaan ondernemen tegen mensen die niet reageren op de laatste waarschuwing.
Deze acties bestaan uit een verbod met dwangsom voor toekomstige inbreuken en de betaling van een schadevergoeding voor de reeds gepleegde inbreuken.

Inmiddels is er uit een internationaal initiatief de website pro-music.nl ontstaan. Op deze site zijn links naar legale muziekaanbieders te vinden. Daarnaast kan de bezoeker zien hoe het proces van het maken van de muziek tot de verkoop verloopt. Brein verwijst in haar e-mail ook naar deze site.

Het bericht dat Brein zal gaan versturen is hieronder te vinden:

Quote:

Attentie! U maakt inbreuk op auteursrecht en naburige rechten. Stop uw illegale aanbod van muziek en andere content om aansprakelijkheid voor schade te voorkomen.

Stichting BREIN heeft vastgesteld dat u illegaal muziek en mogelijk ook andere content zoals films en games aanbiedt via de peer-to-peer (p2p) uitwisseldienst waarvan u gebruik maakt. U pleegt daarmee inbreuk op het auteursrecht en de naburige rechten van de makers, uitvoerende kunstenaars en producenten van die content. U bent aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door uw inbreuk.

Stichting BREIN sommeert u uw illegale aanbod van auteursrechtelijk en nabuurrechtelijk beschermde content onmiddellijk te staken en gestaakt te houden.

Indien u auteursrechtelijk en nabuurrechtelijk beschermde muziek of andere content downloadt via een p2p uitwisseldienst dient u het “delen” (filesharing) van de door u gedownloade bestanden uit te schakelen. Wanneer uw p2p uitwisseldienst u die mogelijkheid niet geeft dan kunnen schadeclaims alleen vermeden worden door het gebruik van die dienst te staken. Zie www.anti-piracy.nl voor het uitschakelen van filesharing.

Stichting BREIN, Handhaving tegen piraterij van muziek, film en interactieve software.

Steun creativiteit en kies voor legaal, kijk op www.pro-music.nl

Wij bedanken didom voor het insturen van deze tip!