1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het is een Duitser gelukt om op een originele manier een iPod te kraken. Hij liet de Apple-speler zijn geheime code afspelen en nam het met z’n PC op. Hierna paste hij de Apple-software aan zodat Linux op de iPod draaide.

Het probleem van de 17-jarige Nils Schneider was dat hij Linux wou draaien op zijn iPod. Een aantal anderen deden het hem al voor, maar het allerlaatste model bevat nieuwe hardware, waardoor de bestaande Linux-versies niet langer werkten. Schneider begon dan maar van het begin af aan…

Het was voor hem betrekkelijk makkelijk om de code, die sommige delen aansturen, uit te zoeken. Hierna bleef enkel de boatloader (de softwarecomponent die het OS laadt, nvdr) over. Daarvan had hij geen code.
Schneider had wel al uitgezocht hoe het piëzo-element werkt dat voor het klik-geluid zorgt, en aangezien een klik als een ‘1’ kan tellen, terwijl stilte voor een ‘0’ kan zorgen, was de stap snel gezet om de iPod zover te krijgen zijn eigen bootloadercode prijs te geven.

Uiteindelijk had hij een geluidsband vol klikgeluiden die hij op zijn pc kon afspelen. Een klein stukje software vertaalde de opname terug naar echte code.
En enkele dagen later had Schneider een iPod waarop hij Linux draait. Volgens hem kan de koelkastwitte muziekspeler nu worden gebruikt voor totaal nieuwe toepassingen, zoals geluidsopname, een rekenmachine en misschien ooit zelfs voor GPS-navigatie.