2min

Tags in dit artikel

, , ,

De RDW, de voormalige Rijksdienst voor het wegverkeer, is een proef gestart met het gebruik van smartcards in het digitale verkeer met haar relaties. De smartcard vormt de beveiliging van een nieuwe digitale dienst van de RDW: het online aanvragen van vervangende kentekenbewijzen door leasemaatschappijen. Vanaf april zullen tien leasemaatschappijen aan het proefproject mee gaan doen. Voor de achterliggende techniek van de smartcard heeft de RDW gekozen voor DigiNotar als ondersteunende partij.

Binnen de smartcardproef levert DigiNotar expertise omtrent de beveiliging en het uitgifteproces van de smartcards, de kaartbedrukking, de kaartlezer en de software die gebruikt wordt door de leasemaatschappijen.

Als winnaar van de nationale chipkaart-prijs in 2000 heeft DigiNotar al meer dan vijf jaar ervaring met het gebruik van smartcardtechnologie binnen haar dienstverlening. Op dit moment levert DigiNotar onder meer smartcards voor een gekwalificeerde elektronische handtekening met dezelfde rechtskracht als een handgeschreven handtekening. Fiscale intermediairs gebruiken de elektronische handtekening van DigiNotar voor het elektronisch aanleveren van belastingaangiften.

Ten opzichte van het huidige aanvraagproces kent het nieuwe online proces flinke verbeteringen in gebruiksgemak. Het zorgt voor een snellere afhandeling van de aanvraag, meer controle bij de leasemaatschappijen en minder administratieve lasten. De proef duurt een half jaar. Op basis van een tussen- en eindevaluatie bekijkt de RDW of de proef uitgebreid wordt en als reguliere dienst wordt aangeboden.

Het gebruik van smartcards is een volgende stap in de digitalisering van de dienstverlening van de RDW. Op dit moment stelt de RDW zijn relaties, waaronder politie en justitie, de voertuigbranche en vele andere partijen, belangrijke gegevens uit de registers van de RDW al digitaal beschikbaar. Ook aanvraagformulieren voor diensten en producten zijn al op de internetsite van de RDW beschikbaar. Met deze proef kunnen klanten nu voor het eerst een complete transactie per computer uitvoeren.

DigiNotar levert alle soorten identificatiemiddelen, van het eenvoudigste username-password systeem, via identificatie met uw mobiele telefoon of bankkaart tot de zwaarste vorm van elektronische handtekening op smartcard. DigiNotar is voor het laatste gecertificeerd door PriceWaterhouseCoopers, is ingeschreven bij de OPTA en voldoet daarmee aan alle Europese normen. Ook systemen die gebruik maken van biometrie behoren tot de mogelijkheden.