2min

Het doek voor DigiNotar is definitief gevallen: de Haarlemse rechter heeft vanmiddag het faillissement uitgesproken voor het Nederlandse bedrijf dat beveiligingscertificaten uitgaf. Het Amerikaanse moederbedrijf Vasco had hierom gevraagd.

Deze kwestie heeft de gemoederen enige weken bezig gehouden. Eind augustus maakte DigiNotar bekend dat het bedrijf was gehackt en daarna bleek dat er ruim 500 valse beveiligingscertificaten waren aangemaakt en uitgegeven. De ene partij na de ander zegde het vertrouwen op in het Nederlandse beveiligingsbedrijf, waaronder de rijksoverheid. Werkgeversvereniging VNO-NCW adviseerde bedrijven om de samenwerking met DigiNotar op te zeggen en een andere leverancier van digitale certificaten te zoeken.

Aanvankelijk zei de man die verantwoordelijk is voor de digitale inbraak dat hij DigiNotar had gehackt als wraakactie voor de genocide in Srebrenica, waar hij de Nederlandse overheid voor verantwoordelijk houdt. Tevens claimde hij meerdere Certificate Authorities (CA) te hebben gehackt, waaronder Comodo en Globalsign.

Het ene onderzoek is nog niet afgerond of het volgende onderzoek staat al weer voor de deur. Allereerst onderzocht het Delftse FOX-IT de gang van zaken. Belangrijkste conclusie was dat DigiNotar het niet zo nauw nam met de veiligheidsvoorschriften en gemak voorop stond. Vervolgens verricht de OPTA een onderzoek naar het reilen en zeilen van DigiNotar. De telecomwaakhond concludeerde dat de veiligheid van de beveiligingscertificaten niet langer gegarandeerd konden worden. Daarom beëindigde de OPTA de registratie van DigiNotar.

Op 2 september nam de overheid het operationele beheer van DigiNotar op zich. In feite kon het Nederlandse beveiligingsbedrijf sindsdien al geen echte bedrijfsvoering meer voeren. Door het uitspreken van het faillissement is het doek dan definitief gevallen voor DigiNotar.

Het Amerikaanse beursgenoteerde moederbedrijf Vasco vroeg het faillissement aan. De CEO Kendall Hunt benadrukt dat het eigen bedrijf nog steeds honderd procent veilig is. "Alhoewel we verdrietig zijn door deze actie en de omstandigheden het noodzakelijk maakte, wijzen we onze klanten en investeerders erop dat het incident bij DigiNotar geen impact heeft op de core authenticatietechnologie van Vasco", aldus de CEO in een verklaring.

De rechtbank heeft R. Mulder als currator aangewezen om het faillissement in goede banen te leiden. Voor eventuele vragen over het faillissement kan men bij hem terecht.