2min

Tags in dit artikel

, , ,

Ondanks het groeiend gebruik van alternatieve browser, zoals Firefox en Opera, blijkt uit onderzoek dat één op de tien Britse websites zo ontworpen is dat ze alleen bekeken kunnen worden met Microsoft’s Internet Explorer (IE).

Het bedrijf SciVisum, dat websites test, bekeek 100 grote Britse internetsites, waaronder jobcentreplus.gov.uk en de website van Odeon Cinema. Daarnaast zijn er nog eens zeven websites, waaronder die van British American Tobacco, die in een niet standaard code geschreven zijn die alleen door IE goed wordt gelezen.

Alhoewel de meeste van deze tien sites wel redelijk worden weergegeven, werken de sites toch niet naar behoren in andere browsers. Zo laat de site van Odeon het splash-screen wel goed zien, maar op de hoofdsite is weinig te zien voor Firefox gebruikers. Ook Jobcentreplus heeft een goede weergave, maar de zoekfunctie naar vacatures is niet beschikbaar voor gebruikers van alternatieve browsers.

Volgens Deri Jones kunnen bedrijven negatieve publiciteit oplopen als ze hun websites niet geschikt maken voor alternatieve browsers. "Als webmasters hun websites voornamelijk geschikt maken voor IE, blijkt op het eind vaak dat ze sommige pagina’s niet beschikbaar kunnen maken voor browsers die wel de standaarden ondersteunen," aldus Jones.
Hij adviseert webmasters dan ook om altijd gebruik te maken van Cascading Style Sheets (CSS) en hun sites ook te controleren met alternatieve browsers. Ook raadt hij webmasters aan om bij het vernieuwen van sites ook serieus te kijken naar open-source Content Management Systems als Mambo en Plone.