Microsoft lijkt uiteindelijk toch bestraft te worden door haar gebruikers, na jarenlang de internet standaarden min of meer aan hun laars gelapt te hebben en de browserontwikkeling in een te laag tempo voort te zetten, verliezen ze nu fors aan marktaandeel.

Als we kijken naar de cijfers van NetApplications die statistieken bijhouden van de 40.000 websites van haar klanten, dan zien we dat Internet Explorer in maart z’n 1% verloor aan marktaandeel en in april 0,7%. De grootste winst is er voor Google Chrome met 0,6% terwijl de andere browsers nog geen tiende procent erbij winnen.

De nummer 2 in browserland is nog altijd Mozilla’s Firefox met een marktaandeel van z’n 24,59%. Een toch wel schrikbarend getal in deze statistieken is dat van Internet Explorer 6 dat nog door z’n 30% van de Internet Explorer gebruikers wordt gebruikt. Deze browser is namelijk zeer onveilig en wordt inmiddels ook niet meer ondersteund door Microsoft en menig website.

Als we dit vergelijken met de statistieken van Techzine van de maand april dan zien we dat Internet Explorer een aandeel heeft van 49% (IE6 slechts 6% hiervan), Firefox 30%, Chrome 12%, Safari 6%, Opera 2% en de rest door minder populaire browsers. Hieruit kunnen we voorzichtig concluderen dat Chrome bezig is aan een flinke opmars.

Microsoft heeft flink wat tegenslag gekend met haar browser niet alleen doordat ze zelf niet voldoende energie hebben gestoken in de doorontwikkeling van hun browser maar ook door toegenomen concurrentie (Firefox, Chrome en Apple producten met de Safari browser) en uit een hele andere hoek, namelijk de Europese commissie in de vorm van Neelie Kroes, zij zorgde ervoor dat Microsoft niet meer zomaar zijn browser mag meeleveren met een nieuwe Windows versie. Microsoft werd verplicht een browser keuze scherm in te voeren waar mensen zelf hun keus kunnen maken welke browser ze willen gebruiken.

Microsoft is in elk geval niet van plan zich neer te leggen bij het verlies, momenteel is Microsoft druk bezig met de ontwikkeling van Internet Explorer 9 waarmee ze hopen de concurrentie in te halen en wellicht wat uit te lopen of dat ook lukt is nog maar de vraag.