1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Volgens een recent onderzoek gehouden door WebSideStory in de V.S. blijft Firefox marktaandeel afsnoepen van Internet Explorer. De positie van IE als meestgebruikte browser staat voorlopig nog niet ter discussie, het is nog steeds de koploper met 92%. Dit is een terugval van 2,62% ten opzichte van juli 2004. In de periode juli-oktober steeg het gebruik van Mozilla gebaseerde browsers naar 6,02%. Dat is een stijging van 2,48%, en dat slokt de afkalving van IE bijna compleet op.

Overige browsers zoals Lynx en Safari zagen ook een lichte stijging in marktaandeel: de stijging bedroeg 0,14% en komt daarmee op een totaal marktaandeel van 1,11%.

Er is echter een keerzijde van de medaille voor browsers als Firefox, volgens WebSideStory medewerker Geoff Johnston. Hij zegt dat de groei van Firefox wel eens flink kon gaan afzwakken. De voornaamste reden is dat Firefox nog "niet breed bekend is". De huidige gebruikers zijn vooral wat meer gevorderde computer gebruikers. Hier speelt de website SpreadFirefox.com handig op in met haar nieuwste actie: een pagina grote advertentie in de New York Times.

Dankzij donaties wist de not-for-profit organisatie een kwart miljoen dollar in te zamelen binnen 10 dagen om de advertentie te bekostigen.