2min

Tags in dit artikel

, , ,

Analysten van het bedrijf Piper Jaffray heeft cijfers over de XBOX 360 vrijgegeven die niet veel goeds voorspellen voor de Europese gamers. Het bedrijf verwacht een flink tekort aan consoles in Europa. Tevens gaan er geruchten dat de introductieprijs van de XBOX 360 een stuk hoger kan uitvallen dan verwacht.

Volgens de analysten zou Microsoft een kleine miljoen consoles gereserveerd hebben voor de Amerikaanse markt. Voor Europa zouden er ongeveer 400.000 apparaten beschikbaar zijn en in Japans slechts 200.000 stuks.
Alhoewel de huidige console van Microsoft niet best verkoopt in Japan, wordt daar ook een tekort verwacht. Een groter tekort wordt echter verwacht in Europa, waar de XBOX wel succesvol is en was.

Dit alles zou kunnen zorgen voor vergelijkbare toestanden die nu spelen rond Sony’s PSP. Een tekort aan apparaten deed Sony ertoe beslissen om de release in Europa uit te stellen, waardoor veel fans moeten wachten tot september of aangewezen waren op een duur importmodel.
De analysten verwachten verder dat de console ongeveer 299 dollar zal gaan kosten en dat de uitgebreide versie van de console rond de 399 dollar geprijsd zal worden. Spelletjes zouden een kleine 60 dollar gaan kosten.

Maar de prijs van de console is de laatste tijd onderwerp van gesprek. In eerste instantie werd de prijs zoals gezegd geschat op ongeveer 300 euro, maar de verwachting is nu dat die prijs door Microsoft opgeschroeft gaat worden naar 350 à 450 euro. Dat heeft twee redenen. Ten eerste heeft Sony al gemeld dat de Playstation 3 behoorlijk hoog geprijsd zal worden. Microsoft kan de prijs dus verhogen en nog steeds de goedkoopste console hebben. Ten tweede zouden de prijzen van de nieuwe consoles hierdoor dichter bij elkaar komen te liggen. Microsoft voorkomt daarmee dat mensen denken dat de XBOX 360 een inferieur product is ten opzichte van de PS3, omdat deze veel duurder geprijsd is.

Voorlopig blijven het echter nog speculaties. Verwachting is dat Microsoft komende maanden meer bekend zal maken over de richtprijzen en andere feiten omtrent de XBOX 360.