VMware en hardware- en softwarepartners richten vandaag de ‘Virtual Desktop Infrastructure Alliance’ op. Dit moet een vervanging betekenen van de pc’s in centrale rekencentra door virtuele machines, daardoor kunnen ze de outsoucing beter aanbieden en de kosten van het beheren van de computers zullen verminderen.

Onder de oprichters bevinden zich grote hardwarebedrijven als HP en IBM. Deze bedrijven zijn leveranciers van de ClearCube technology. Tevens zijn Wyse, Sun Microsystems en Citrix erbij als de thin-client-specialisten en niet te vergeten de softwareleveranciers Altiris en Softricity, die software leveren voor de virtualisatie van desktopapplicaties.

Afgelopen vrijdag had IBM aangekondigd dat het bedrijf een opvolger voor de huidige xSeries voor virtualisatiesystemen ontwikkeld heeft, omdat de vraag ernaar sterk aan het groeien is. Met de nieuwe versie zullen x86-systemen meer virtuele machines gelijktijdig kunnen draaien, dat wordt mogelijk door een nieuwe softwaretechnologie genaamd CDAT. Deze zal het uiterste van de computer vergen.