1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Duitse experts hebben tijdens een seminar in Berlijn gepleit voor meer controle op zoekmachines zoals die van Google, Microsoft en Yahoo! Onder controle verstaan de experts met name het filteren van de zoekresultaten, waardoor pornografische sites, of sites die geweld verheerlijken, niet meer te vinden zijn.

"Er moeten mechanismes worden ontwikkeld om illegale content tegen te gaan en kinderen op het internet te beschermen. Ook als er niet specifiek naar gezocht wordt, kunnen suggesties van zoekmachines leiden tot schadelijke en verkeerde sites, maar ook tot verrassende of grappige sites. Ervoor zorgen dat mensen maximaal kunnen profiteren van deze laatste twee mogelijkheden, terwijl kinderen tegelijkertijd beschermd worden, is één van de belangrijkste taken bij het verder ontwikkelen van het internet", aldus expert Marcel Machill.

De experts vinden echter dat een vrijwillige filter geen effect zal hebben. Ze hopen dan ook dat de Duitse overheid een eigen zoekmachine gaat ontwikkelen met een dergelijke filter die moet gaan concurreren met Google. Machill ziet de dominerende marktpositie van Google als een gevaar, omdat de site nauwelijks filters toepast, terwijl de meeste mensen de zoekmachine wel gebruiken.

Google laat echter weten dat het geen krant of televisiestation is, maar dat het simpelweg een algoritme toepast. Mensen moeten zelf beslissen wat ze wel en niet willen zien. Daarbij liet het bedrijf wel weten dat het zich zal conformeren aan de lokale wetten, zoals het bedrijf bijvoorbeeld eerder in China al deed.