2min

Een comité van Britse parlementsleden vindt dat een aanscherping van de huidige wetgeving op het gebied van privacy noodzakelijk is. Zo zouden internetbedrijven als Google, Facebook en Twitter gedwongen moeten kunnen worden om zoekresultaten of berichten die de privacy van een gebruiker aantasten te verwijderen.

Dat zegt een Brits comité dat is samengesteld uit diverse leden van de House of Commons en House of Lords, respectievelijk de Tweede en Eerste kamer in het Verenigd Koninkrijk. De leden hebben forse kritiek op Google, omdat deze partij weigert bepaalde informatie uit zijn zoekresultaten te filteren. Het internetbedrijf zegt dat het dit niet doet, omdat het vreest dat de informatiestroom op internet hierdoor bedreigd wordt.

Google en andere zoekmachines moeten volgens het comité stappen ondernemen "om er zeker van te zijn dat hun websites niet gebruikt worden om de wet te overtreden", aldus het comité. "Zij zouden actief dergelijke technologieën moeten ontwikkelen. Als nieuwe wetgeving noodzakelijk is om dit doel te bereiken, dan zij het zo."

John Whittingdale, een van de leden van het comité, vertelt dat de leden lang gediscussieerd hebben of nieuwe wetgeving noodzakelijk en wenselijk was. "We kwamen tot de conclusie dat de huidige praktijk, waar iedere zaak individueel door de rechtbank getoetst wordt, niet afdoende werkt", aldus Whittingdale. "Wij zijn van mening dat we mensen die vinden dat er sprake is van een inbreuk op hun privacy een alternatief moeten bieden op dure rechtszaken."

Google laat in een reactie weten dat het een "belangrijke kwestie" is, waarbij het moeilijk is om een goed antwoord te vinden op de afweging tussen vrijheid van meningsuiting en privacy. Het internetbedrijf benadrukt dat er momenteel al enkele tools zijn om melding te maken van onrechtmatige content en een verzoek in te dienen om deze te verwijderen.

Het comité is afgelopen jaar in het leven geroepen door de Britse premier David Cameron (LibDems). De groep kreeg de opdracht om onderzoek te doen naar de noodzaak en wenselijkheid van nieuwe privacywetgeving.