2min

Sinds Microsoft op 13 november kwam met de herlancering van de Windows 10 October 2018 Update, is deze niet breed uitgerold. Sterker nog: vandaag pas voelt het bedrijf zich zeker genoeg over de update, om hem aan alle gebruikers aan te raden.

Microsoft heeft op 17 december een nieuwe statusupdate geplaatst rond Windows-versie 1809. Daar valt sinds die dag te lezen dat “Windows 10, versie 1809, nu volledig beschikbaar is voor geavanceerde gebruikers die handmatig de ‘Controleer op updates’ optie selecteren binnen Windows Update”.

Voorzichtig te werk

Het was al langer mogelijk voor geavanceerde gebruikers om handmatig naar de update te zoeken sinds deze opnieuw uitgebracht is. Maar in november liet Microsoft weten de beschikbaarheid van de update langzaam op te willen schalen. Nu kunnen eindelijk alle gebruikers de update op hun apparaat installeren.

Microsoft kwam in oktober met de nieuwe grote Windows 10-update, maar trok die vrij snel terug. Sommige gebruikers meldden dat er plotseling data van hun apparaat verdween. De bug bleek niet wijdverspreid, maar Microsoft besloot het wel rustig aan te doen met de update. Deze werd zeer rustig ingezet, veel rustiger van de Windows 10 April 2018 Update (versie 1803), die te boek staat als de snelste uitrol van een Windows 10-update tot nu toe.

Breed beschikbaar

Precies tweeënhalve maand nadat Microsoft versie 1803 uitrolde, maakte het bekend dat deze klaar was voor zakelijke gebruikers. Vanaf dat moment was de update volledig beschikbaar voor alle Windows 10-apparaten. Op dat moment hadden al zo’n 250 miljoen apparaten wereldwijd de update geïnstalleerd – een record.

Maar met de Windows 10 versie 1809 gaat het wat minder snel. De update is nog altijd niet beschikbaar verklaard voor zakelijke gebruikers, maar dat moment komt met rasse schreden naderbij. Momenteel is deze nog niet beschikbaar voor apparaten met bepaalde Intel displaydrivers, F5’s VPN en bepaalde Trend Micro-producten. Dat zal snel opgelost zijn, waarna Microsoft de update eindelijk voor álle Windows 10-apparaten beschikbaar maakt.