2min

Tags in dit artikel

, , ,

De meeste belangrijke Linux programmeurs zien versie drie van de GPL niet zitten. Van de 29 ondervraagde programmeurs vinden 28 de oudere versie, versie twee, van de GPL beter.

Dit blijkt uit een Enquête die gehouden is op verzoek van Linus Torvalds zelf. De man is zelf een groot tegenstander van de nieuwe versie van de GPL, en stopt dit niet onder banken of stoelen. De ondervraagden konnen kiezen uit cijfers tussen de min drie en de drie. Het cijfer min twee was het gemiddelde, met nul als hoogste uitschieter. De GPL is de licentie waaronder men veel opensource software uitbrengt. Software als MySQL, Samba en de Linux kernel zijn onder de GPL uitgebracht.

De licentie komt op het volgende neer. Je mag de broncode van elk programma kopieeren en aanpassen, maar je moet als je ze opnieuw uitbrengt precies onder dezelfde licentievoorwaarden uitbrengen. Dit is de eerste update van de licentie in de afgelopen 15 jaar.

Men maakt zich druk om hoe de licentie omgaat met patenten. Versie drie wil namelijk dat de makers van software van elke vorm van patenten afzien, als ze het onder deze licentie uitbrengt. Ook het DRM systeem (digital right management) zorgt voor opschudding. GPLv3 wil namelijk dat content en programma vrij te gebruiken zien, dus zonder dat er copyright in het spel komt.

Al met al is er veel tegenstand vanuit de opensource wereld. Veel programmeurs, waaronder Torvalds, gaan hun software voorlopig nog onder de GPLv2 uitbrengen. Er bestaat nu de vrees dat er een tweescheiding binnen de opensource wereld gaat ontstaan, namelijk tussen de mensen die voor versie twee en versie drie kiezen.

Al met al heeft Linus Torvalds duidelijk gemaakt dat hij niet alleen staat in zijn strijd tegen de nieuwe versie van de GPL.