Moeilijke tijden voor de mensen van de Free Software Foundation, geleidt door Richard Stallman, oprichter van ondermeer GNU. Dit komt omdat Linus Torvalds, schrijver van de Linux kernel, nog steeds kritiek heeft op de inmiddels herziende kladversie van de General Public License.
De GPL is een veelgebruikte licentie onder opensource software. Het komt er globaal op neer dat je deze software vrij mag aanpassen, kopieëren en doorgeven, als je de broncode maar blijft vrijgeven. De GPL is al 15 jaar hetzelfde en moet daarom nodig veranderen. Er is daarom ook veel ophef rond de nieuwe licentie.
In de nieuwe GPL zit een stukje over DRM (digital right management). Met DRM kunnen restrictie worden opgelegt aan bestanden. Bijvoorbeeld hoeveel keer een mp3 beluisterd mag worden. De Free Software Foundation vindt dat mensen hierin vrij moeten zijn, maar Torvalds ziet dit anders.
Quote:
"Stel dat ik hardwarefabrikant ben. Ik wil een bepaald stuk opensource software gebruiken, maar ik wil dat de hardware wel één bepaalde versie van die software draait want daar heb ik het op gebouwd. Dus laat ik de hardware de softwareversie controleren voordat hij deze draait. GPL versie 3 staat dat niet toe. Volgens mij heeft de softwarefabrikant niets te vertellen over hoe hardware met software omgaat."
Overigens is het niet zo dat deze nieuwe licentie veel invloed uit gaat oefenen op de Linux distributies. Linus heeft deze duidelijk onder GPL versie 2 laten uitbrengen en niet op een latere versie. Oudere licenties blijven uiteraard gewoon geldig, ook als er een nieuwere versie komt. Linux is echter een van de belangrijkste software producten die met de GPL licentie is uitgebracht, dus Torvalds heeft wel inspraak.
Jammer genoeg voor de FSF heeft Torvalds niet veel positiefs over de nieuwe GPL te zeggen.
Quote:
"Ze zijn niet geïnteresseerd in feedback. Ze hebben diverse comitées opgericht om zich te laten adviseren. Tot nu toe hebben ze deze allemaal genegeerd en gewoon gedaan wat ze zelf wilden."