Internet wordt steeds veiliger, maar ook e-mail wordt steeds veiliger. Dat blijkt uit het maandelijkse onderzoek van Sophos naar het aantal besmette mailberichten.

Uit het onderzoek van september blijkt dat het aantal besmette mailberichten op een historisch laagtepunt is. Slechts één op de 300 mailtjes bevatte in september een virus.

Sophos denkt dat programma’s steeds vaker besmet raken met diverse virussen zoals trojaanse paarden. Ook Kaspersky bevestigt dit. De nieuwe manier van aanvallen is slecht te controleren, daardoor moet de gebruiker ook beter opletten. Sophos telde ook meer dan 4.000 nieuwe gevaren, twee keer zoveel als de maand ervoor. De virussen die het gevaarlijkst zijn blijven wel hetzelfde, dit zijn nog steeds Netsky en Mytob.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal mailtjes met nepberichten, ook wel Hoaxberichten genoemd, flink toeneemt. Veel mensen kennen de mailtjes echter al en de geloofwaardigheid van de hoaxberichten neemt dan ook af. Sophos waarschuwt alle computergebruikers op haar website nog voor de nieuwe manieren van computeraanvallen en pleit voor oplettendheid.