1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Eerder meldden we al dat Firefox in zijn standaard toestand niet in Debian Linux opgenomen kon worden. Dit is nu veranderd aangezien programmeurs een alternatieve, volledige vrije kloon van het programma hebben gemaakt.

Iceweasel, zoals het programma heet, is eigenlijk gewoon Firefox maar dan zonder de naam en het logo. Er zitten ook wat extra beveiligingssnufjes in. Zo kan deze versie van de bekende opensource browser cookies van zero-size afbeeldingen blokkeren.

Het logo van Firefox is beschermd. Hier rusten rechten op. Volgens de policy van Debian mag dit stuk programmatuur daarom niet opgenomen worden in het besturingssysteem. Deze versie, die dus volledig vrij is, mag wel opgenomen worden.

Mozilla is het hier niet mee eens. Ze vinden dat Debian eerst toestemming moet krijgen van het bedrijf om versies van Firefox te patchen.

"Als je de Firefox naam gebruikt, moet je ook de rest van de branding gebruiken. Het is niet zo dat je de onderdelen kunt pakken die je wilt hebben. Of je gebruikt de logo’s en naam met elkaar of niet", aldus Mozilla.
Door de ontwikkeling van Iceweasel kan het dus zo zijn dat de naam Firefox binnenkort helemaal uit Debian verbannen wordt.