min

Tags in dit artikel

, , ,

Sun Microsystems, de uitvinder en oorspronkelijke ontwikkelaar van de Java-technologie, gaf gisteren de eerste delen van de broncode vrij, voor Java Platform Standard Edition (Java SE) en Java Platform Micro Edition (Java ME).

De Java-technologie wordt als gratis software vrijgegeven onder de GNU General Public License versie twee (GPLv2). Ook voegt Sun de GPLv2-licentie toe aan de Java Platform Edition (Java EE), die via project GlassFish al een jaar beschikbaar was onder de Common Development en Distribution License (CDDL).

De aankondiging betekent één van de grootste bijdragen van source code onder de GPL-licentie. Met meer dan 3,8 miljard apparaten die gebruik maken van Java, kent de technologie een enorm bereik. Van mobiele telefoons tot smartcards, Java-technologie biedt één platform voor software-innovatie. Door Java in open source beschikbaar te stellen en klanten daarnaast commerciële producten met volledige garantie te bieden, verwacht Sun dat het gebruik van Java-technologie verder toeneemt.

Sun geeft drie belangrijke software-componenten vrij van Java SE; Java HotSpot technologie, javac en JavaHelp software. Java HotSpot technologie is de Sun Java Virtual Machine (JVM) en het belangrijkste component van de Java Runtime Environment (JRE). Deze vertaalt Java-code naar het besturingsysteem en de chiparchitectuur waardoor Java-software overal gebruikt kan worden. Javac is de compiler (het vertaalprogramma) die Java broncode analyseert op fouten en omzet in programmacode.

De broncode voor Sun implementatie van Java ME, voor mobiele toepassingen, is nu ook vrij beschikbaar in de Java.net gemeenschap. Dit platform biedt nu al mobiele dataservices op 1.5 miljard telefoontoestellen. Ook geeft Sun de code vrij voor Java’s ME test- en compatibiliteitskit. Sun stelt deze technologie nu beschikbaar om de ontwikkeling van het platform te versnellen, fragmentatie te verminderen en ontwikkelkosten voor Java ME omlaag te brengen. Hiermee biedt Sun eenvoudig toegang tot de nieuwste Java ME platformtechnologie zodat de gehele Java ME community zelf actief kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling.

“Door Sun’s implementatie van Java in open source beschikbaar te stellen, stimuleren we nieuwe vormen van samenwerking tussen ontwikkelaars en verdere innovatie door het gebruik van NetBeans. Ook verwachten we dat het Java-platform de basisinfrastructuur wordt voor een nieuwe generatie internet,- desktop,- mobiele,- en zakelijke applicaties,” vertelt Rich Green, executive vice president Software bij Sun. “Voor het vrijgeven van de Java Developer Kit (JDK), werkt Sun nauw samen met distributeurs van het GNU/ Linux besturingsysteem, die binnenkort de JDK samen met GNU/Linux kunnen aanbieden.”