1 min

Deze week werden weer vier illegale p2p-sites offline gehaald na aanhoudend beklag van Brein. Het betreft de Bittorrentsites expoto.org, dreamplace.org, avalon-torrents.com, en mystery-torrents.nl. De Nederlandstalige sites hadden samen zo’n 23.000 geregistreerde gebruikers.

De site expoto.org was een voortzetting van de vorige week afgesloten site extremepowertorrents. Kort daarop werd aangekondigd dat de site zou worden voortgezet onder de naam expoto bij een andere serviceprovider. Na de hervatting van de site gooide Brein roet in het eten door contact op te nemen met diens nieuwe serviceprovider die de site offline haalde. "Er is nog wat kleiner gruis te vegen maar alle grotere Nederlandstalige sites zijn nu gestaakt" aldus een trotse Tim Kuik, directeur van Brein.

Recent wees de Amsterdamse Voorzieningenrechter een eis van Brein toe waardoor een Internet Service Provider de NAW-gegevens diende af te geven van grote uploaders die als bron betrokken waren bij een illegale p2p-site. ISP’s zijn tot afgifte van NAW gehouden indien de benadeelde partij een gerechtvaardigd belang heeft bij verkrijging van de gegevens, de inbreuk rederlijkerwijs aannemelijk is en de identificatie van de verantwoordelijke persoon buiten gerede twijfel is.

Naast een onthoudingsverklaring op verbeurte van een dwangsom eist Brein ook compensatie voor de veroorzaakte schade. Die kan oplopen van enkele tienduizenden tot honderdduizenden euro’s. De hoogste schikking met een illegale site in Nederland bedroeg 110.000 euro.