2min

GitHub heeft de gelimiteerde bèta van het nieuwe Package Registry aangekondigd. Package Registry is een nieuwe dienst voor package management, waarmee ontwikkelaars publieke en private pakketjes kunnen publiceren naast hun broncode. 

Package Registry is geen concurrent voor tools als npm en RubyGems, meldt TechCrunch. Het gaat om een dienst die samenwerkt met deze tools en ontwikkelaars in staat stelt om hun eigen pakketjes te vinden en te publiceren. Dat doen ze met dezelfde GitHub-interface die gebruikt wordt voor de code.

“GitHub Package Registry werkt samen met veelgebruikte package management-clients, zodat je je pakketjes kunt publiceren met jouw gekozen tool”, aldus Simina Pasat, directeur van Product Management. Ze vertelt dat als een repository complexer is, ontwikkelaars meerdere packages van verschillende types kunnen publiceren.

De nieuwe dienst werkt nu samen met JavaScript (npm), Java (Maven), Ruby (RubyGems), .NET (NuGet) en Docker Images. In de toekomst moet er ondersteuning komen voor meer talen en tools. “Met webhooks of met GitHub Actions kun je je publicatie en post-publicatie workflows volledig aanpassen naar wens”, aldus Pasat.

Bedrijven kunnen hun werknemers ook een enkele set aan credentials geven om zowel hun code als hun packages te beheren. Daarnaast wordt het eenvoudiger om een set aan goedgekeurde pakketjes aan te maken. Gebruikers kunnen bovendien statistieken downloaden en toegang krijgen tot de gehele historie van het pakketje op GitHub.

Logische stap

De meeste open source-pakketjes gebruiken GitHub al om hun code te ontwikkelen, voordat deze op een public registry wordt geplaatst. Ook wordt GitHub al door ontwikkelaars gebruikt om private repositories te hosten, waardoor packages en code op dezelfde plek beheerd wordt.

GitHub stelt dat deze ontwikkelaars nu de Package Registry kunnen gebruiken om bijvoorbeeld pre-release versies te publiceren. Daarmee maakt GitHub de praktijken in feite dus formeel, door er een product omheen te bouwen.