2min

Tags in dit artikel

, , ,

Als de strijd tussen NVIDIA en ATI weer aan gaat wakkeren, dan is Samsung er in ieder geval klaar voor. Het bedrijf heeft namelijk laten weten dat het begonnen is met de massaproductie van 512Mbit (64MB) GDDR-4 SGRAM geheugenchips.

De nieuwe chips werken met een kloksnelheid van 2,8GHz en dat is een enorme verbetering ten opzichte van bestaande chips. De bandbreedte waar deze chips voor zorgen is eveneens indrukwekkend. In combinatie met een G80 chip van NVIDIA is een bandbreedte van 134,4 GB/s mogelijk en dat is een derde sneller dan de bandbreedte van de GeForce 8800GTX (86,4 GB/s).

Voor ATI zijn deze nieuwe chips van Samsung echter nog beter nieuws, in combinatie met de nieuwe watergekoelde R600 en een 512-bit geheugencontroller levert een bandbreedte van 179,2 GB/s op. Dat is een ruim twee keer zo grote bandbreedte als dat de GeForce 8800GTX kan leveren.

De nieuwe watergekoelde R600 kaart van ATI is één van de vier R600 kaarten die ATI op de planning heeft staan. Eén van deze kaarten werkt met GDDR-3, de ander met GDDR-4 en de derde bekende kaart is dus een GDDR-4 versie met waterkoeling. Volgens de berichten zouden nog twee bedrijven in de running zijn om de koeler voor deze kaart te maken, te weten Aavid en Asetek. Zowel de waterpomp als het reservoir zouden bij deze kaart op de radiator geplaatst zijn, waardoor het uiterlijk gelijk blijft aan de andere kaarten. Uiteraard met een grotere radiator.
Waarschijnlijk zullen ATI en AMD de kaarten volgende maand officieel aankondigen.