min

Tags in dit artikel

, , ,

Het Koreaans bedrijf Samsung heeft naar buiten gebracht op grote schaal GDDR4 geheugenchips te gaan produceren voor de grafische markt.

Volgens Samsung reduceerde het stroomverbruik terwijl de performance vooruit gaat bij het gebruik van GDDR4 chips. Gemeten is dat GDDR4, op een doorvoersnelheid van 2Gb/s ongeveer 45% minder energie verbruikt dan GDDR3 , aldus Samsung.

De chip zal een doorvoersnelheid hebben van 2.4Gbps op een 32-bit bus, gebaseerd zijn op het 80 nanometer procédé en in eerste instantie uitkomen in 512MB banken. Samsung claimt tevens dat de grafische kwaliteit bij het afspelen van DVD’s sterk verbetert door het gebuikt van de nieuwe chips. Ook games zullen profiteren van de performance verhoging die GDDR4 bied.

Zowel ATi als nVidia zien graag de opvolger van GDDR3 verschijnen. ATi zal voor het einde van 2006 de R580 (Radeon X1900) met GDDR4 geheugen op de markt zetten. Concurrent Nvidia gaat hoogstwaarschijnlijk GDDR4 toepassen op de volgende generatie grafische kaarten, samples zullen echter al gemaakt worden omstreeks de herfst van 2006

Geheugenfabrikant Hynix heeft al aangekondigd dat haar GDDR4 geheugen op 2.9Gbps geklokt zal worden, Samsung is dus geen monopolist als het aankomt op nieuwe ontwikkelingen. Wil Samsung de nummer één blijven als supplier van high-end geheugen zal het bedrijf haar beste beentje voor moeten zetten.