2min

Tags in dit artikel

,

Alhoewel er veel discussie is over de vraag of gewelddadige computerspellen aanzetten tot geweld, zijn de meeste mensen het er wel over eens dat ze niet geschikt zijn voor kleine kinderen. Twee senatoren van de staat New York willen dit echter nog eens extra benadrukken met een nieuwe wet.

Het voorstel van de senatoren Martin Golden and Andrew Lanza bestaat uit drie delen. Ten eerste willen de twee een adviesraad in het leven roepen die gaat monitoren hoe succesvol het Entertainment Software Rating Board (ESRB) in het beschermen van kinderen tegen spellen voor volwassenen. Het ESRB classificeert nieuwe computerspellen en geeft aan of het gewelddadige of seksueel getinte spellen betreft en vanaf welke leeftijd het spel gespeeld kan worden.


De huidige ESRB ratings

Het tweede deel is een verbod op het verkopen van spellen zonder classificering van het ESRB, zowel nieuwe als gebruikte spellen. Als winkels dat wel doen krijgen ze een boete. Het geld dat daarmee verzameld wordt, zou vervolgens in het derde deel van het voorstel gestopt moeten worden.
Dat derde onderdeel is het zogenaamde Parent Teacher Anti-Violence Awareness Program, een soort lesprogramma dat ouders op de hoogte brengt van de ESRB classificeringen en hoe ouders toezicht kunnen houden op de games die kinderen spelen en aanschaffen.

Het is nog maar de vraag of het voorstel ook daadwerkelijk aangenomen zal worden. In andere staten zijn soortgelijke initiatieven er niet doorgekomen, omdat het niet goed te definiëren is wat een spel eigenlijk gewelddadig maakt.