1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Kazachstan mag dan wel beweren dat het niet het land is zoals het afgeschilderd wordt door de filmheld Borat, op vlak van internetvoorziening zat de man met de snor en het groene badpak er toch niet erg ver naast.

Een rapport van de ‘Organisation for Security and Cooperation in Europe’ heeft uitgewezen dat de Kazachstaanse regering de technologische evolutie in het land tegenhoudt door het internet onbetaalbaar te houden voor de gemiddelde bevolking. Daardoor heeft slechts vier procent van de Kazachstaanse bevolking toegang tot het internet en is het bovendien verplicht te verbinden via het staatsbedrijf Kazakhtelecom.

Voor een ongelimiteerde inbelverbinding betaal je daar zo’n 82 euro per maand, terwijl het gemiddelde loon in Kazachstan op zo’n 292 euro ligt. Wie wil genieten van ongelimiteeerde DSL-verbinding met een snelheid van 1,5 Mbps is maar liefst 2.458 euro per maand kwijt. En als dat allemaal nog niet gek genoeg is betaal je daar voor een kabelverbinding van 6 Mbps een slordige 16.000 (zestienduizend, jawel) euro per maand. En dan zijn de kosten voor de modem nog niet meegerekend.

Het rapport van de OSCE beweert dat je in het land ongeveer duizend keer meer betaald dan elders in West-Europa. Al is die duizend keer misschien wat overdreven, erg ver zal men er niet naast zitten. De Kazachstaanse regering vindt er ook haar plezier in domeinnamen te schrappen van websites die volgens hen ‘onwaarheden’ verspreiden. Hoorde ik daar iemand censuur fluisteren?