2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Internet encyclopedie Wikipedia heeft door haar open karakter al vanaf de oprichting te maken met het probleem dat artikelen aangepast worden door personen die een subjectieve mening over bepaalde onderwerpen hebben. Er is nu echter een programmaatje dat kan achterhalen vanaf welke locatie een aanpassing aan een artikel is gedaan.

Direct na de ingebruikname van WikiScanner komt het programmaatje al met opmerkelijke resultaten. Zo blijkt dat artikelen over de oorlog in Irak en de gevangenis op Guantanamo Bay zijn aangepast met computers van de FBI en CIA. Zo werd er vanaf een CIA computer een afbeelding met het aantal slachtoffers aangepast met de melding dat het om geschatte cijfers ging. Verder werd er een artikel over de voormalige CIA chef William Colby aangepast. Vanaf een computer van de FBI werden een aantal lucht- en satellietfoto’s van Guantanamo Bay verwijderd.

Woordvoerder George Little kon desgevraagd niet bevestigen of de CIA computers ook daadwerkelijk zijn gebruikt voor de aanpassingen, maar liet wel weten dat het beleid van de dienst van haar werknemers verwacht dat computers op een verantwoordelijke manier worden gebruikt. De FBI was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Het programma WikiScanner is ontwikkeld door Virgil Griffith het Santa Fe Institute in New Mexico. Het programma staat sinds vorige maand op de website wikiscanner.virgil.gr en wordt sindsdien massaal gebruikt. Griffith ontwikkelde de scanner naar eigen zeggen om te kijken of bedrijven informatie op Wikipedia aanpassen en zo af en toe een klein pr-relletje aan te wakkeren. Volgens Griffith is het niet duidelijk of de aanpassingen aan de genoemde artikelen daadwerkelijk gedaan zijn door officiële vertegenwoordigers van de FBI en CIA, maar volgens hem zijn er weldegelijk computers van de diensten gebruikt.

Wikipedia heeft in haar beleid opgenomen dat artikelen niet aangepast mogen worden door personen die nauwe banden hebben met het onderwerp. Een woordvoerder van Wikimedia liet weten dat er momenteel wordt bekeken of de aanpassingen van de FBI en CIA in strijd zijn met dat beleid. Verder liet ze weten blij te zijn met de WikiScanner.