2min

Tags in dit artikel

, , ,

Na maanden van speculatie en geruchten, heeft Microsoft op haar Windows Vista blog bevestigd dat Service Pack 1 gereleased zal worden in het eerste kwartaal van 2008.

Een selecte groep van testers zal de bèta volgende maand in handen krijgen. Een nóg selectere groep van testers heeft ondertussen al de private bèta van het Service Pack mogen onderzoeken.

In een zogenaamde ‘White Paper‘, geeft Microsoft wat meer informatie over de aanpassingen die het Service Pack inhoudt: denk hierbij aan een verhoogde compatibiliteit en verbeteringen op vlak van veiligheid en betrouwbaarheid.

Uit die White Paper bleek ook dat gebruikers de Service Pack op drie manieren zullen kunnen bemachtigen: Express, Stand-alone en Slipstream. Bij de Express-installatie moet de gebruiker het Service Pack 1 downloaden van een Microsoft server. Die server zal onderzoeken welke onderdelen de Vista-installatie precies nodig heeft, en enkel deze onderdelen zullen worden aangeleverd. Het pakket zou dan ongeveer 50MB groot zijn.

Het Stand-alone is ook een downloadbaar pakket en zal ongeveer 1GB groot zijn. Het is echter wel toepasbaar op élke Windows Vista-distributie. Het pakket is bovendien compatibel met de System Center Configuration Manager 2007 software. De laatste versie, de Slipstream-distributie, zal in eerste instantie enkel beschikbaar zijn voor afnemers van licenties, maar wordt later geïntegreerd bij de installatiedvd’s. Microsoft merkte wel op dat gebruikers niet in staat zullen zijn om hun eigen geslipstreamde versie te maken van hun installatiecd’s.

Voor welke distributiemethode je ook kiest, de installatie zal van je eisen dat er minstens 7GB vrije ruimte op de harde schijf beschikbaar is, en dat bij x86-Vistaversies. x64-Versies vereisen 12GB hardeschijfruimte. Volgens Microsoft zal niet al deze ruimte gebruikt worden, integendeel zelfs, het meeste zal overblijven.