1 min

Tags in dit artikel

, ,

De SCO-groep, zelfgekroonde eigenaar van het besturingssysteem Unix, heeft afgelopen weekend een reorganisering als bescherming tegen het faillissement aangevraagd. Het bedrijf hoopt hiermee uit de rode cijfers te raken.

Het bedrijf verloor al zijn centen door een hele reeks mislukte rechtszaken, waarin zij claimden dat ‘hun’ softwarecode misbruikt werd door de makers van het open-source besturingssysteem Linux. SCO eiste de broncode van Unix op, maar de rechter oordeelde dat deze eigendom van Novell was. SCO blijft wel de licentie bezitten voor het gebruik van Unix in bedrijfsomgevingen.

Darl McBride, CEO van SCO, wijst Linux aan als zijnde verantwoordelijk voor de grote verliezen die het bedrijf de afgelopen jaren maakt. Het bedrijf had tegen eind april van dit jaar een verlies gemaakt van maar liefst 1,1 miljoen dollar. In 2006 verloor het bedrijf in totaal 3,9 miljoen dollar.

De rechtszaken die SCO aanspande tegen Novell zouden nog wel eens een extra staartje kunnen krijgen voor SCO. Door de uitspraak van de rechter zou SCO geld verschuldigd zijn aan Novell, zo’n 25 miljoen dollar.