min

Tags in dit artikel

,

De Amerikaanse SCO Group blijft erbij dat het een deel van de rechten op het operating systeem Linux bezit. Het bedrijf verklaarde een document uit 1996 te hebben ontdekt waarin staat dat technologiebedrijf Novell enkele van z’n Unix-patenten heeft overgedragen aan het bedrijf Santa Cruz Operation, waaruit vervolgens SCO Group is ontstaan. In maart dit jaar klaagde SCO Group reeds technologiegigant IBM voor één miljard dollar aan wegens het zogezegd ‘illegaal verspreiden van handelsgeheimen’ door de distributie van IBM’s Linux-variant. Doordat IBM z’n eigen Unix-distributie omzet in een Linux-product waarvan de broncode openbaar is daalt volgens SCO Group de economische waarde van het Unix-besturingssysteem.

Onlangs kregen ook 1500 Linux-gebruikers (over het algemeen grote bedrijven) een waarschuwing van SCO Group. Volgens de onderneming uit Utah bezit men namelijk ook de rechten van het open-source besturingssysteem. In maart dit jaar klaagde SCO Group reeds technologiegigant IBM voor één miljard dollar aan wegens het zogezegd ‘illegaal verspreiden van handelsgeheimen’ door de distributie van IBM’s Linux-variant. Doordat IBM z’n eigen Unix-distributie omzet in een Linux-product waarvan de broncode openbaar is daalt volgens SCO Group de economische waarde van het Unix-besturingssysteem.

Linux is een afgeleide van Unix en in de vroege jaren ’90 ontwikkeld door de toen nog studerende Fin Linus Torvalds. Het besturingssysteem is in de loop der jaren populair geworden vanwege de lage kosten, de betrouwbaarheid en het feit dat de broncode openbaar is. Van Linux bestaan, net als van Unix, diverse versies.