1 min

De populaire internetbrowser Firefox heeft wereldwijd momenteel 125 miljoen gebruikers. Deze cijfers heeft een medewerker van Mozilla vrijgegeven.

De cijfers komen van John Lilly, Chief Operating Officer bij Mozilla. Hij komt aan dit getal door de automatische updatefunctie die in de browser zit ingebouwd.

Firefox pingt de updateservers elke dag om te controleren op nieuwe versies. Door deze pings te tellen kan men een schatting maken van het aantal mensen dat Firefox dagelijks gebruikt.

Deze gebruikers noemt hij Active Daily Users (ADU) en verklaart dat het gemiddelde over een periode van zeven dagen is gemeten. "Het aantal ADU’s is enorm gestegen van 23 miljoen in oktober 2006 tot 48 miljoen in november."

"Om via het ADU-nummer naar het aantal gebruikers wereldwijd te komen vermenigvuldigen we ADU met drie," aldus Lilly op zijn blog. "Dus enkele weken terug, met 42 miljoen ADU’s, hebben we kunnen berekenen dat ongeveer 126 miljoen mensen Firefox maandelijks gebruiken."

Lilly noemt het verdriedubbelen van het aantal ADU’s om aan het aantal wereldwijde gebruikers te komen terughoudend. "Neem onze schatting van maandelijkse gebruikers (126 miljoen) en deel dit nummer door het aantal internetgebruikers in de wereld (1,2 miljard). Dat komt uit op 10,5 procent, en dit is lager dan de gemiddelde rapporten over ons marktaandeel.