2min

Tags in dit artikel

, , ,

Microsoft kondigt aan de security voor oudere versies van Windows Server en SQL Server te verlengen met een driejarig programma. Klanten krijgen deze verlening gratis als ze hun workloads overzetten naar Azure.

De security-ondersteuning van verschillende oudere versies van Windows Server en SQL wordt door de techgigant de komende twee jaar stopgezet. Het gaat om ondersteuning voor Windows Server 2008 en 2012 en SQL Server 2012. De ondersteuning voor SQL Server 2012 stopt op 12 juli 2022, voor Windows Server 2008 en 2008 R2 op respectievelijk 9 juli 2022 en 14 januari 2023. De ondersteuning voor Windows Server 2012 en 2012 R2 stopt op 10 oktober 2023.

Dure on-premise verlenging

Microsoft komt gebruikers van deze producten nu tegemoet en biedt een driejarig verlengingscontract voor de security-ondersteuning. Klanten die de oplossingen on-premises willen draaien moeten hiervoor een aardig bedrag neerleggen. Het eerste jaar kost de verlening driekwart van de jaarlijkse licentiekosten, in het tweede jaar gelijk aan de licentiekosten en het laatste jaar 125 procent van de licentiekosten.

Stimuleren migratie naar Azure

Reden voor deze dure prijzen is dat Microsoft graag ziet dat klanten van deze oude versies nu hun workloads naar zijn Azure public cloud migreren. Wanneer klanten dit doen, dan is de verlengde security-ondersteuning helemaal gratis.

Bovendien kunnen klanten dan ook de Azure Hybrid Benefit toepassen. Hiermee krijgen zij lagere kosten voor het gebruik van Azure dan voor het gebruik van andere public cloudomgevingen. Dit betekent dat Microsoft klanten graag aangeeft dat Azure de goedkoopste omgeving is om Windows Server- en SQL Server te draaien.

Voor het zoethouden van alle klanten die de verouderde versie van Windows Server en SQL Server nog gebruiken, maakte de techgigant ook bekend deze versies nog een extra jaar van updates te voorzien.