1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Nadat diverse video’s over de protesten in Tibet op de populaire video-website Youtube waren gezet, heeft de Chinese regering deze website geblokkeerd voor haar inwoners.

Deze blokkade past uitstekend binnen het communistische beleid van het Aziatische land waarin de regering bepaalt wat haar inwoners zien. Beelden van de opstanden in de Tibetaanse hoofdstand Lhasa passen duidelijk niet in dat beleid.

Op Chinese videowebsites zoals 56.com, youko.com en tudou.com waren opvallend genoeg geen protestvideo’s te zien. De Chinese regering heeft niet gereageerd op de blokkade. Gebruikers die YouTube wilden bezoeken werden getrakteerd op een leeg scherm.

De Chinese leiders moedigen het gebruik van het internet aan voor educatieve of zakelijke doeleinden, maar de regering maakt gebruik van filters om toegang tot materiaal te blokkeren dat geacht wordt ondermijnend of pornografisch te zijn.

Onlangs werd nog bekend dat China de meeste internetgebruikers ter wereld heeft. Tevens heeft de regering in Beijing regels opgesteld voor het oprichten van videosites. Dit recht is vooralsnog alleen voor bedrijven die eigendom zijn van de staat.