Morgen is de 20-jarige herdenking van het Tiananmen-protest. De Chinese autoriteiten hebben diverse website zoals Twitter, Flickr en Hotmail geblokkeerd. De YouTube-website is al sinds maart niet meer te bereiken.

De Chinese staat heeft een aantal sociale netwerksites geblokkeerd, dit heeft de staat gedaan om online herdenkingen van het Tiananmen-protest tegen te gaan. Het gaat om sites als Twitter, Flickr, Hotmail, Live en Bling. Morgen zal de herdenking van het protest zijn. Het Tiananmen-protest was een studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede. Dit werd vervolgens bloedig door de Chinese overheid neergeslagen.

Op veel plaatsen in de wereld won Twitter veel populariteit, zo ook in China. Naast het blokkeren van deze websites heeft de Chinese regering ook nog eens zesduizend fora gesloten die in aanraking komen met scholen en universiteiten, aldus het Information Centre for Human Rights and Democracy in Hong Kong. Sites als Blogger en YouTube zijn al sinds maart niet meer te bereiken, of de andere websites na vier juni weer wel toegankelijk zijn is nog maar de vraag. Veel Chinezen vrezen dat de sites hetzelfde lot als YouTube beschoren zal zijn.