De Chinese overheid heeft weer besloten om YouTube te blokkeren. Op die manier kan geen enkele Chinese burger YouTube nog inladen. De reden van deze blokkering wordt niet gegeven.

Een woordvoerder van Google zegt niet te weten waarom YouTube is geblokkeerd. De woordvoerder weet alleen te melden dat YouTube inderdaad geblokkeerd is en dat deze actie ongeveer 24 uur geleden is begonnen. Google werkt eraan om YouTube weer in de lucht te krijgen in China. De Chinese overheid geeft enkel aan dat ze handelen volgens de wet, ze mogen immers het internet ‘aanpassen’, zo stelt een overheidswoordvoerder.

YouTube wordt wel vaker geblokkeerd omdat de website schokkende beelden bevat. Deze beelden worden dan geüpload door een gebruiker, de lokale overheid van een land is hier vervolgens niet van gecharmeerd en blokkeert de website dan. Meestal houdt de blokkering niet lang stand. Vorig jaar heeft Pakistan YouTube nog geblokkeerd, omdat de video-website schokkende beelden over de Islam vertoonde.

Men verwacht dat de YouTube-blokkering in werking is gezet omdat op de website beelden staan van Chinese troepen, die inwoners uit Tibet in elkaar slaan. Dit is uiteraard geen goede reclame voor China en mogelijk daarom heeft het land gekozen om YouTube te blokkeren. Er is echter nog niets bevestigd. China heeft YouTube eerder geblokkeerd, zowel in 2007 als in 2008 heeft YouTube tijdelijk op de blok gestaan.