min

Tags in dit artikel

, ,

Al jaren lang voeren mensen acties om geweld uit games te verbannen. Dit omdat deze spellen volgens velen, mensen stimuleren om geweld in het praktijk te gebruiken. Het is daarom dan ook bijna ondenkbaar dat uit een studie is gebleken dat geweld in games juist een positief effect heeft op de mens.

Volgens een studie van een psychologe op de Middlesex University, heeft het spelen van gewelddadige games zoals World of Warcraft een ontspannend effect op de spelers. Ook worden spelers na het spelen van zo’n game minder snel agressief. Voor de studie onderzocht psychologe Jane Barnett het gedrag van 292 online-gamers die het spel World of Warcraft speelden. Zowel mannen als vrouwen in de leeftijdscategorie van 12 tot 83 jaar namen deel aan dit onderzoek.

Uit de onderzoek kwam naar voren dat over het algemeen de spelers na het spelen van World of Warcraft zich gekalmeerd en vermoeid voelen. Er waren echter afhankelijk van het geslacht, leeftijd en persoonlijkheid ook enkele uitzonderingen. Wat er wel bij verteld moet worden is dat de mate van ontspanning vooraf bij de spelers hoger waren dan na de speelsessie. Maar het had wel weer een beter effect op de agressie van spelers. Afhankelijk van de persoonlijkheid is gebleken dat de spelers aanzienlijk minder agressief waren dan vooraf.

De nieuwe studie zal de psychologen kunnen helpen bij het maken van een nieuwe vragenlijst. Ze kunnen hierdoor beter de type gamers onderscheiden van degene die hun online agressie in het dagelijks leven gaan uiten. Vandaag zal de studie gepresenteerd worden voor het British Psychological Society’s Annual Conference in Dublin.