XenDesktop is een stukje virtualisatiesoftware waarvan de bèta alweer enige tijd geleden beschikbaar is gekomen. Op het aankomende evenement ‘Citrix Synergy 2008’, dat op 20 mei plaatsvindt, zal de officiële versie vrijgegeven worden.

Volgens Citrix werkt XenDesktop geheel anders dan de eerste generatie ‘Virtual Desktop Infrastructure (VDI)-technologie’ die door VMware is bedacht.

Waar de Virtual Desktop Infrastructure technologie de desktop-image in zijn geheel overzet naar de server, zal XenDesktop het OS en de desktopapplicaties uit elkaar houden. Zodra een gebruiker inlogt op zijn computersysteem wordt de desktopapplicatie voor hem samengesteld. Voor de applicatiebeheerder betekent dit, dat er maar één systeem-image onderhouden hoeft te worden en dat de opslagkosten lager zijn. Want met deze nieuwe techniek hoeven er minder images gemaakt te worden dan met de VDI-technologie.

Citrix brengt XenDesktop samen met Microsoft op de markt. De richtprijs zal rond de 75 dollar (48 euro) per gebruiker liggen.