Hoewel de nadruk met en voorafgaand aan de release van Mac OS X 10.5 Leopard op allerlei nieuwe functies als Spaces, Time Machine en de nieuwe Finder lag, bevat de laatste Mac OS X-versie ook behoorlijk wat verbeteringen op het gebied van veiligheid en beveiliging. Enkele van deze functies zijn Oudercontrole, een verbetere firewall en sandboxing.

Omdat de gebruikte technieken en functionaliteiten nogal onbekend zijn stelde Apple op 30 mei een meer dan 200 pagina’s tellende handleiding beschikbaar waarin voor letterlijk elk aspect van het besturingssysteem de gebruikte functionaliteiten met betrekking tot beveiliging en veiligheid uiteengezet worden. De handleiding richt zich specifiek op gevorderde Mac OS X Leopard-gebruikers die voldoende vaardigheden hebben met de Terminal en ook enige basis netwerk-kennis tot zich hebben genomen.

De handleiding voorziet daarin om zo helder mogelijke instructies te geven hoe het systeem optimaal beveiligt kan worden. Ook moet het worden gezien als een verzamelwerk van alle beschikbare beveiligingsinformatie over het besturingssysteem. Over de beveiliging van Leopard werd namelijk nogal wat getwist omdat de beschikbare informatie niet voldoende helder en duidelijk bleek te zijn.

De handleiding telt grofweg 220 pagina’s met informatie en tips verdeeld over dertien hoofdstukken die elk aspect van het besturingssysteem zo optimaal mogelijk proberen te belichten. Zo wordt er gesproken over de hardware van het systeem en gebruikersaccounts in combinatie met biometrie. Maar ook over de beveiliging van Systeemvoorkeuren, encryptie, back-ups en zelfs over populaire programma’s als Apple’s eigen iTunes en iChat AV.

Wat verder opvalt, is dat er ook zaken in beschreven staan die je niet direct zou verwachten. Om bijvoorbeeld AirPort of Bluetooth ’ten behoeve van de veiligheid’ volledig uit te schakelen dienen de betreffende kext-bestanden verwijderd te worden. Kext staat voor Kernel Extension en is simpelweg het stuurprogramma voor een hardware-onderdeel.

Ook bevat de handleiding op willekeurige plaatsen allerlei Terminal-commando’s waarbij het absoluut zaak is om deze correct over te typen. Bij foutieve invoer kunnen er namelijk dingen beschadigd raken. Doorgaans, eveneens als onderdeel van de beveiliging, zijn deze zaken dan ook niet uit te voeren zonder het wachtwoord van de gebruikersaccount in te voeren.

De Security Guide is in totaal 3,4 MB groot en is gratis in PDF-formaat te downloaden bij Apple. De handleiding richt zich alleen op de client-versie van Mac OS X Leopard.