3min

Tags in dit artikel

,

Seneca, een webdeveloper uit Delft met 125 medewerkers, virtualiseert haar hostingomgeving bij hostingprovider LeaseWeb met behulp van VMware. Seneca hoopt de volledige hosting migratie van al haar klanten binnen een jaar te hebben afgerond. ‘De 50 fysieke servers hebben dan plaatsgemaakt voor hooguit 10.’

"LeaseWeb heeft ons de mogelijkheid geboden om een virtualisatieplatform op basis van VMware in het moderne en CO2-neutrale datacenter EvoSwitch op te zetten," zegt Jeroen Bezemer, verantwoordelijk voor de hosting afdeling van Seneca B.V. "LeaseWeb heeft de faciliteiten in het datacenter geleverd, meegedacht en meegewerkt aan het bouwen van de oplossing. Dit heeft geresulteerd in een gevirtualiseerde hosting omgeving op basis van het ESX-platform van VMware. Wanneer al onze klanten over zijn, zullen we nog hooguit 10 fysieke dedicated servers nodig hebben, terwijl dit er voorheen 50 waren."

Seneca levert de hosting als onderdeel van een totaaloplossing rond het product ‘Smartsite’, een contentmanagement-systeem dat door Seneca is gebouwd en onder andere via resellers in de markt wordt gezet. Ongeveer tachtig procent van de klanten bestaat uit kleine en middelgrote gemeenten, zoals de gemeenten Hengelo, Leidschendam-Voorburg en Hoorn. "Hosting is geen activiteit waar wij ons op focussen, maar we willen klanten wel een totaalplaatje voor hun CMS kunnen aanbieden. Vandaar dat LeaseWeb de hosting van de webapplicaties voor ons verzorgt."

Tot voor kort gebruikte Seneca voor iedere klant een fysieke dedicated server. Kleinere klanten konden een fysieke server met elkaar delen via colocation. Bezemer: "We merkten dat deze situatie echter steeds vaker problemen gaf, omdat je de beschikbare serverruimte niet flexibel kon toebedelen aan klanten."

Seneca ziet virtualisatie als dé toekomst voor hosting. "Via virtualisatie worden we heel flexibel," zegt Bezemer. "We kunnen zelf heel snel nieuwe servers uitrollen en makkelijk schuiven met de beschikbare ruimte. Ook kun je met virtualisatie gemakkelijker uitval van servers opvangen. We zijn op dit moment ongeveer op de helft met de migratie van onze klanten. Zodra de contracten van de nog resterende fysieke servers aflopen, worden deze eveneens overgeheveld naar een virtuele omgeving. Dat proces zal waarschijnlijk binnen een jaar zijn afgerond."

Feitelijk zal de bestaande hardware voor Seneca worden teruggebracht van 50 fysieke dedicated servers naar ongeveer 6 fysieke dedicated servers. Bezemer: "Er zijn echter weer andere servers nodig om het virtuele platform in de gaten te houden. Servers om te monitoren dus. En niet alle servers die wij hebben kunnen gemigreerd worden naar een virtuele server, zoals een database server. Die houden wij liever fysiek omdat we anders de gehele hosting infrastructuur zouden moeten aanpassen en koppelingen zouden moeten wijzigen."

De investering voor virtuele hosting leek Seneca in eerste instantie nogal hoog. "Twee jaar geleden dachten we dat virtualisatie voor ons niet haalbaar was, vanwege licentiekosten en kosten voor zwaardere hardware," zegt Bezemer. "De investering in virtualisatie heeft ons echter een besparing in benodigde hardware opgeleverd. Die besparing hebben we kunnen omzetten in een hogere beschikbaarheid voor klanten, door meer redundantie in te bouwen en hogere SLA’s af te sluiten. Onze dienstverlening is er dus door verbeterd. Wanneer we volledig gemigreerd zijn, zullen we niet alleen het fysieke serverpark flink hebben teruggebracht. Met VMware hoeven we bovendien niet voor elke processor een licentie te hebben. We kunnen het af met een datacenter licentie, waarmee we eveneens kosten voor de investering terugverdienen."