1 min

Google waarschuwt vanaf nu voor phishing, malware en ransomware bij het openen van bestanden in Google Drive.

Google Drive integreert met talloze apps om bestanden in de cloud te kunnen openen. Denk aan Google Docs voor .docx’s, Adobe Acrobat voor .pdf’s en Music Player voor .mp3’s. Hoewel het daadwerkelijke downloaden van een bestand al langer een waarschuwing opent, waren bestanden binnen Google Drive probleemloos weer te geven. Vanaf vandaag geeft Google een waarschuwing over de risico’s van phishing, malware en ransomware.

De waarschuwing verschijnt in een banner. Werk je regelmatig met Google Workspace, dan komt de banner bekend voor: Docs, Sheets, Slides en Drawings zijn eerder dit jaar met dezelfde banner geüpdatet. Met de introducties hoopt Google het groeiende misbruik van Google Workspace tegen te gaan.

Massale phishing-campagnes

Eerder introduceerde Google phishing-, malware- en ransomware-waarschuwingen voor gebruikers die door hackgroepen worden gevolgd. In 2021 lanceerde hackgroepen APT28 en Fancy Bear dusdanig grote campagnes dat Google 50.000 waarschuwingen verzond — 33 procent meer dan het jaar daarvoor.

In tegenstelling tot de bestaande waarschuwingen, worden de nieuwe banners aan iedere gebruiker toebedeeld. Je hoeft niet langer als doelwit beschouwd te worden om een waarschuwing te ontvangen. De functie kan niet uitgeschakeld worden.

Tip: Hackers phishen met Google Docs comments om antispam te omzeilen