WordPress 5.9 introduceert de Site Editor, een no-code vervanging van Customizer.

Addison Stavlo, een van de devs, beschreef het ontwikkelingsproces als “red flag” en “gevaarlijk gehaast”. De uitdagingen zijn inmiddels overkomen, want WordPress 5.9 is beschikbaar.

Allereest maakt WordPress 5.9 het mogelijk om alle onderdelen van block theme websites met een visueel interface te bewerken. De functionaliteit (Site Editor en Styles) bestaat uit meerdere no-code interfaces voor het ontwerpen van websites en blocks. Kleuren, layouts en fonts zijn aanpasbaar op website- en block-niveau.

Twenty Twenty-Two

Daarnaast werd Twenty Twenty-Two (een bestaand theme) in de release geïntegreerd. De devs kozen voor Twenty Twenty-Two om de mogelijkheden van de Site Editor en Styles te demonstreren. Het theme draait volledig op blocks, waardoor elk onderdeel kan worden aangepast.

Navigation Block

Ook introduceert WordPess 5.9 een nieuwe block voor navigatiemenu’s. Een simpel interface maakt het mogelijk om navigatiemenu’s te creëren die zich aanpassen aan het apparaat van een websitebezoeker. De navigatiemenu’s worden in de database opgeslagen als custom post type, wat betekent dat de menu’s bruikbaar blijven na het veranderen van een template of theme.

Block Lock API en meer

Tot slot introduceert de release een reeks kleinere updates. Het nieuwe Pattern Explorer bestaat uit een interface voor het doorzoeken en toevoegen van patterns. Blocks kunnen vanaf nu via drag-and-drop vanuit de list view worden ingevoegd. Een update van de Gallery Block maakt het mogelijk om de stijl van afbeeldingen in de gallerij aan te passen. De nieuwe Block Lock API versnelt de ontwikkeling van patterns en templates.