min

Tags in dit artikel

Steve McIntyre, de projectleider van de populaire community-gedreven Linux-distributie Debian, heeft gisteren de resultaten van een onderzoek, die onder de vrijwilligers van het Debian-project werd gehouden, bekend gemaakt. In totaal hebben 116 mensen informatie over het reilen en zeilen van het Debian-project bijgedragen.

McIntyre vindt in de ontvangen antwoorden dat veel mensen in meerdere teams zitten, desondanks zit de meerderheid in slechts één team.

Veel mensen geven aan dat hun teams meer mensen kunnen gebruiken, waarbij sommige teams zelfs drastisch mensen tekort komen op belangrijke functies. Vooral het port-team, dat Debian porteert naar verschillende platformen, heeft een structureel tekort aan mankracht. De communicatie is ook een probleem binnen en tussen sommige teams, maar dit heeft zich in korte tijd al aardig opgelost.

McIntyre concludeert uit de resultaten dat sommige ontwikkelaars te enthousiast zijn waardoor ze niet toekomen aan de taken die ze beloofd hebben te doen. Ook weet McIntyre nu beter hoe de teams binnen het Debian-project functioneren waardoor hij zich beter kan voorbereiden op gesprekken met de verschillende teams.

Uit de antwoorden komt ook naar voren dat de meeste mensen plezier beleven aan het werken aan Debian, maar dat velen het niet altijd kunnen vinden op de mailinglist en de IRC-kanalen vanwege de vele flamewars. Ook hebben sommige teams weinig teamverband, maar dit zijn er maar weinig. Shockerender vindt McIntyre om te horen van een geval waarbij doodverwensingen uitgesproken zijn als het gevolg van een heftige discussie

McIntyre wil de problemen gaan aanpakken en gaat hiervoor met verschillende teams in gesprek. Hierbij gaat hij eerst praten met de extreme gevallen, waarbij de toekomst van het team op het spel staat. Ook goedlopende teams worden aangesproken om te kijken of bepaalde regels kunnen worden overgenomen om slecht lopende teams te verstevigen.