2min Devices

Opvolger Debian komt in december

De nieuwe Debian, die Etch heet, zal uitkomen in december. Dit hebben de developers van Debian onlangs bekendgemaakt.

Opvolger Debian komt in decemberDe naam, Etch, is afkomstig uit Toy Story. Debian noemt al haar releases naar karakters uit Toy Story. De huidige release heet Sarge en de release daarvoor heet Woody. De nieuwe versie van Debian komt aanzienlijk sneller uit dan dat de vorige keer het geval was. Op Sarge moest namelijk drie jaar gewacht worden en dit namen veel mensen Debian niet in dank af. Drie jaar is een lange tijd en hierdoor was de software bij de release al aardig gedateerd. De lange ontwikkelingstijd kwam de stabiliteit van het systeem echter wel ten goede. waardoor het systeem goed bruikbaar was op webservers.

Anthony Towns, de man die onlangs tot projectleider van Debian werd verkozen, gaf toe dat men niet erg snel was met het uitbrengen van opvolgers van het besturingssysteem:

Quote:

We zijn op veel punten langzaam: het uitbrengen van nieuwe software, nieuwe versies van software en bugfixes, maar ook beslissingen over het te voeren beleid laten te lang op zich wachten. En dan kan ik nog wel wat dingen opnoemen.

De developers gaan zich puur richten op het verhelpen van bugs. Alle nieuwe software moet bugvrij in het besturingssysteem opgenomen worden. Dit moet wel, anders haalt men de release in december niet. De belangrijkste nieuwe feature van Debian Etch is de ondersteuning van 64 bits processoren.

Bron:Opensource Nieuws