2min

Tags in dit artikel

, , ,

Hij is bijna veertig jaar oud en wordt nog steeds erg vaak gebruikt, echter zegt een leidend onderzoeksbedrijf dat de computermuis snel aan zijn einde zal komen.

Een Gartner-analist voorspelt het einde van de computermuis in de komende drie tot vijf jaar. De muis zal namelijk vervangen gaan worden door computermechanismen die gebruikmaken van gebaren, zoals touchscreens en gezichtsherkenningsapparaten.

"De muis werkt goed in een desktopomgeving, maar voor thuisentertainment of voor het werken op een notebook heeft hij zijn beste dagen gehad," verklaarde Gartner-analist Steve Prentice. Hij baseert deze uitspraken op de trend van elektronicabedrijven die steeds meer geld steken in interactieve interfaces in onder meer de gamingwereld.

Echter worden interactieve interfaces ook gebruikt door bedrijven als Panasonic, Sony en Canon. Alle drie zijn ze bezig met technologieën die gezichts- en gebarenherkenning mogelijk maken. "Er bestaan zelfs systemen waarbij je een headset opzet en door te denken je de computer bestuurt, een apparaat dat in september op de markt verschijnt," vertelt hij.

Rory Dooley, senior vice president en general manager van Logitechs control devices unit, is het met de uitspraken van Prentice niet eens. "De dood van de muis is erg overdreven," vertelt hij. Logitech is ’s werelds grootste muis- en toetsenbordfabrikant en heeft meer dan 500 miljoen muizen in de afgelopen twintig jaar verkocht.

Dooley ging echter wel akkoord met de Gartner-analist over dat er meer manieren zullen komen waarmee mensen met een computer kunnen werken, en dat zijn eigen bedrijf aan veel van deze manieren werkt. "De apparaten die we gebruiken zijn aangepast voor onze veranderende levensstijl, maar dat vermindert niet de waarde van de muis," legt Dooley uit.

Met een leeftijd van 40 jaar dit jaar, ziet Dooley de toekomst van de computermuis alles behalve somber in. Dit komt omdat hij vooral de opkomende markten ziet als een goede klant voor nieuwe computermuizen. "Er zijn een miljard mensen online, terwijl er vijf miljard mensen op deze planeet leven."

Steve Prentice vertelde dat hij miljoenen mensen reeds vervanging voor de muis ziet gebruiken. Als voorbeeld noemde hij de Nintendo Wii en de iPhone. Echter denkt hij wel dat het toetsenbord voorlopig wel zal blijven bestaan. Als reden noemde hij dat het simpelweg het beste invoerapparaat is dat nu beschikbaar is.